• Een Oostenrijks architectenbureau ontwerpt kleine boomhuisjes, genaamd Bert.
  • De opvallende ontwerpen hebben kinderprogramma’s als Sesamstraat en de Minions als inspiratiebron.
  • De architecten willen met de huizen “luie en saaie” architectuur bestrijden.
  • ‘Bert’ gaat in het voorjaar van 2020 in de verkoop. De prijs begint bij 120.000 euro.

‘Tiny homes’ zijn erg in de mode op het moment, maar het modulaire boomhuisje ‘Bert’ is heel anders dan alle andere ’tiny houses’.

Over het algemeen hebben ’tiny houses’ een minimalistische en strakke uitstraling, maar deze boomhuisjes zijn juist speels van vorm.

De ‘Bert’-huisjes zijn volgens het persbericht van het Oostenrijkse architectenbureau Precht “met veel speelsheid gemaakt en nodigen mensen uit om architectuur en natuur te beleven door de ogen van kinderen.” Precht heeft Bert ontwikkeld samen met de startup Baumbau, die gespecialiseerd is in ’tiny houses’ en boomhuisjes.

Volgens de ontwerpers is de huidige architectuur erop gericht om makkelijk te bouwen en winstgevende gebouwen neer te zetten. Die architectuur is volgens hen “lui en saai” en laat steden over de hele wereld er hetzelfde uit zien. Met ‘Bert’ hopen ze die trend te keren en te laten zien dat moderne, duurzame architectuur ook leuk en interessant kan zijn.

De eerste ‘Bert’-huisjes gaan in de lente van 2020 in de verkoop met een beginprijs van 120.000 euro.


De architecten zagen Bert in eerste instantie als een boomhuis in het bos. "Hoe zouden kinderen zich een boomhuis voorstellen?", zegt Fei Teng Precht, een van de architecten.


De architecten zeggen dat ze een unieke uitstraling wilden en dat ze zijn geïnspireerd door de Minions en Sesamstraat.


Bert is gemaakt van prefab-onderdelen in verschillende vormen die in elkaar kunnen worden geklikt om verschillende structuren te creëren.


De architecten zien het boomhuis als de boom zelf, opgebouwd vanuit de stronk.


Klanten kunnen de architecten hun persoonlijke wensen laten weten, zodat die de verschillende onderdelen op de juiste manier kunnen combineren.


De huisjes kunnen vanwege hum modulaire ontwerp makkelijk op de wensen van de klanten worden aangepast, waardoor ze zonder problemen hoger en/of breder gemaakt kunnen worden.


Bert is in eerste instantie ontworpen als 'tiny home', maar met alle prefab-onderdelen zouden er ook flinke gezinswoningen of zelfs hotels van gemaakt kunnen worden.


Door slechts een paar onderdelen toe te voegen, zijn er al vele mogelijkheden om Bert aan de verschillende behoeften te laten voldoen.


Dit gifje laat een aantal mogelijke combinaties zien.


Mensen die eerst vooral geïnteresseerd zijn in een kleiner huis, kunnen later onderdelen toevoegen als hun behoeften veranderen.


De architecten van Bert merken dat gebouwen over de hele wereld steeds homogener worden en worden gedomineerd door een internationale stijl die is gebaseerd op efficiëntie en winstgevendheid.


Volgens hen was de architectuur vroeger veel diverser en paste het zich meer aan lokale wensen aan. Bert is een poging om daar weer iets van terug te krijgen in de sector.


Bert is grotendeels zelfvoorzienend met zonnepanelen op het dak, een composttoilet en een waterzuiveringsinstallatie op de begane grond.


Bert kan dienen als echt woonhuis, maar is ook uitermate geschikt voor toeristen.


"Wij denken dat de toekomst van het toerisme niet ligt in grote hotels en massatoerisme, maar in bijzondere gebouwen die een unieke beleving bieden. Met Bert willen we mensen trekken die avontuur, natuur en inspiratie zoeken", zegt CEO Rudolf Obauer van Baumbau.


Het interieur is bekleed met donkere stof.


Door het donkere interieur worden de bewoners naar de grote ronde ramen getrokken, die veel licht binnen laten en een grotgevoel geven.


Het ontwerp maakt de woonruimte gezellig en zorgt ervoor dat de binnenkant van Bert echt in contact staat met de omgeving, in dit geval een bos.


De 'schubben' hebben een bladvorm met natuurlijke kleuren zodat het huisje goed past in de natuurlijke omgeving.


In gebieden zonder bossen kan de houten structuur worden vervangen door staal, zeggen de architecten.


"We weten dat huisjes als Bert niet op grote schaal gebouwd zullen worden, maar onze sector moet meer durven, meer proberen en meer experimenteren voor een diversere toekomst van onze steden", zegt Chris Precht.


LEES OOK: Een extreem klein huis voor een kleine prijs? Zo zit het met de kosten en woonlasten van een tiny house